Propunerile pentru încheierea războiului din Ucraina sub președinția lui Donald Trump
În contextul președinției lui Donald Trump, se conturează propuneri pentru o posibilă încheiere a războiului din Ucraina, centrate pe două aspecte principale: cedarea teritoriilor ocupate de Rusia și excluderea aderării Ucrainei la NATO în viitorul apropiat.
Trump a promis că va opri conflictul din Ucraina “în primele 24 de ore după preluarea mandatului”, însă analiștii și foști oficiali din domeniul securității naționale sunt sceptici în privința realizării acestei promisiuni, având în vedere complexitatea situației.
Consilierii lui Trump au discutat despre un plan de încheiere a conflictului, evidențiind ideile de cedare a teritoriilor și îndepărtarea obiectivului de aderare la NATO. Generalul în retragere Keith Kellog, consilier-cheie al lui Trump, a fost numit emisar pentru conflictul din Ucraina, având în vedere o abordare bazată pe recompense și sancțiuni pentru ambele părți.
De asemenea, vicepreședintele ales J.D. Vance a propus soluții precum zone demilitarizate sau regiuni autonome, dar aceste idei se confruntă cu rezistență din partea Kievului și a aliaților europeni. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a arătat o deschidere către soluții diplomatice pentru recuperarea teritoriilor ocupate, însă președintele rus Vladimir Putin nu pare să fie dispus să negocieze în acest moment.
Rusia controlează în prezent peninsula Crimeea și majoritatea regiunilor Donbas, Zaporojie și Herson, iar consilierii lui Trump au indicat că până acum nu a fost convocat un grup de lucru pentru elaborarea unui plan de pace. Acordul final va depinde, în cele din urmă, de implicarea directă a liderilor Trump, Putin și Zelenski.