Muzeul de Artă Constanța va organiza, în perioada 15 ianuarie – 2 martie 2025, prima expoziție retrospectivă dedicată pictorului Gheorghe I. Anghel, la un an după decesul acestuia. Gheorghe I. Anghel (1938-2024) a fost un artist recunoscut, absolvent al Institutului de Arte Plastice din București, unde a studiat sub îndrumarea lui Ion Marșic și Catul Bogdan.
Pe parcursul carierei sale, Anghel a participat la numeroase expoziții de artă românească atât în țară, cât și în străinătate. De asemenea, a fost profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Arte din București și a contribuit la înființarea Facultății de Arte de la Constanța începând cu anul 2000. A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1968 și a fost distins cu ordinul cultural în grad de mare ofițer în 2003.
Gheorghe I. Anghel a obținut numeroase premii, printre care se numără: Premiul „Metafora” în 1971, Premiul pentru selecția românească la Festivalul Internațional Canes-sur-Mer în 1974, și Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române în 1983. Criticii de artă au scris despre opera sa, subliniind complexitatea și profunzimea lucrărilor sale. Cristian Robert Velescu descrie pictura lui Anghel ca fiind un „work în progress” și evidențiază modul în care tablourile sale reușesc să comunice emoții profunde, având o „proteicitate” care le conferă o viață proprie.
Expoziția retrospectivă promite să ofere vizitatorilor o privire cuprinzătoare asupra operei lui Gheorghe I. Anghel, aducând în prim-plan atât realizările sale artistice, cât și impactul său asupra generațiilor de artiști și studenți din domeniul artei.
Retrospectivă Gheorghe I. Anghel la Muzeul de Artă Constanța
Expoziția dedicată lui Gheorghe I. Anghel, curatoriată de Ion Anghel și Lelia Rus Pîrvan, oferă vizitatorilor ocazia de a explora universul pictural al acestuia. Artiștii contemporani sunt invitați să descopere profunzimea și substanța spirituală a lucrărilor lui Anghel, care se evidențiază prin transparențe și repictări ce conferă perspectivă și relief imaginilor.
Acest eveniment reprezintă o oportunitate de a înțelege mai bine bogăția informației vizuale și stratificarea acesteia în arta lui Gheorghe I. Anghel, unul dintre cei mai importanți artiști contemporani români.