Germania, apeluri pentru creșterea cheltuielilor de apărare
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat luni la Berlin că Germania trebuie să aloce mai multe resurse pentru apărare, chiar dacă țara este pe punctul de a atinge, pentru prima dată în decurs de mulți ani, pragul stabilit de alianță. Rutte a afirmat că „toți aliații NATO trebuie să investească mai mult” și a exprimat încrederea că Germania va continua să-și crească cheltuielile pentru apărare, alături de cancelarul federal german Olaf Scholz.
Investiții semnificative în apărare
Se estimează că cheltuielile Germaniei pentru apărare în 2024 vor atinge pragul de 2% din Produsul Intern Brut (PIB), conform standardelor NATO, marcând astfel o realizare notabilă în ultimele trei decenii. Această creștere a cheltuielilor, descrisă de Scholz drept un „punct de cotitură”, a fost generată de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, iar Germania va investi aproximativ 100 de miliarde de euro în apărare în următorii ani.
Apeluri pentru acțiuni suplimentare
Mark Rutte a apreciat acest fond de investiții, menționând că reprezintă o „mare diferență” pentru securitatea NATO. Cu toate acestea, el a subliniat necesitatea ca guvernul german să intensifice eforturile în ceea ce privește investițiile în apărare și sprijinul acordat Ucrainei. „Ca fost premier, știu că nu este întotdeauna simplu pentru guverne să aloce fonduri pentru apărarea națională și pentru ajutorul acordat Ucrainei, dar ambele sunt esențiale pentru securitatea noastră colectivă”, a declarat Rutte.
Atenționări cu privire la amenințările rusești
Rutte a avertizat că președintele rus Vladimir Putin nu se va opri dacă va obține succes în Ucraina. El a subliniat că Rusia desfășoară o „campanie intensivă” de atacuri hibride în întreaga alianță, utilizând violența, sabotajul și interferența în democrațiile statelor membre NATO. „Aceasta arată că frontul din acest război nu mai este limitat doar la Ucraina”, a concluzionat secretarul general al NATO, subliniind activitățile rusești în Europa de Est, în țările baltice și în Arctica.