Situația secetei severe în Europa Centrală și de Est
Cele mai recente date furnizate de Observatorul European al Secetei indică faptul că regiuni extinse din Polonia, Ucraina, Grecia, Balcani, Suedia, Irlanda și Germania se confruntă cu avertizări de secetă. În special, coasta de sud-est a Spaniei se află sub alertă roșie. Regiunile cele mai afectate de secetă sunt situate în Europa Centrală și de Est, unde lipsa precipitațiilor din ultimele luni pune în pericol grav culturile agricole și lanțurile de aprovizionare.
Andrea Toreti, cercetător principal al Observatorului, a subliniat că deficitul de precipitații s-a acumulat în ultimele 60-80 de zile, având consecințe severe asupra agriculturii. Condițiile actuale sunt similare cu cele din perioada premergătoare secetei devastatoare din 2018, iar evoluția situației depinde de vremea din săptămânile următoare.
Impactul asupra agriculturii și securității alimentare
În Germania, Monitorul Secetei arată că, în peste jumătate din țară, stratul superior al solului este extrem de uscat, afectând răsadurile și culturile tinere. De asemenea, nivelul scăzut al Rinului afectează transportul de mărfuri, crescând costurile și întârzierile în livrări. În Belgia, precipitațiile au fost foarte scăzute, cu doar 7,8 mm înregistrate în perioada recentă, comparativ cu o medie de 50 mm.
În Polonia și Ucraina, care sunt exportatori importanți de cereale, situația este și mai critică, având în vedere că iarna a fost relativ uscată. Un an agricol slab în aceste regiuni ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței globale a cerealelor, amenințând securitatea alimentară la nivel mondial.
Riscuri suplimentare și răspunsul autorităților
Condițiile de secetă cresc, de asemenea, riscul incendiilor de vegetație, în special în Liechtenstein, Austria și Ucraina. În această din urmă țară, incendiile provocate de conflicte armate ar putea afecta zonele agricole și forestiere.
În fața acestei crize climatice, Comisia Europeană se pregătește să lanseze în iunie Strategia pentru Reziliență a Apei, care va aborda problemele legate de gestionarea resurselor de apă și de riscurile asociate cu inundațiile severe.