Condamnarea șefului EDF pentru uciderea păsărilor protejate
Bruno Bensasson, șeful diviziei de energie regenerabilă a Electricité de France (EDF), a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare și la o amendă penală de 100.000 de euro, din cauza uciderii a până la 300 de exemplare dintr-o specie protejată de șoim, provocată de un parc eolian operat de companie în Hérault, sudul Franței. Tribunalul din Montpellier a dispus, de asemenea, o amendă de 5 milioane de euro pentru EDF și oprirea producției parcului eolian Causse Aumelas timp de 4 luni, până la migrarea păsărilor respective.
Contextul legal și reacțiile
Procesul a fost inițiat în 2022 de ONG-ul de mediu France Nature Environnement Occitanie-Méditerranée (FNE-OccMed), care a acuzat EDF de încălcarea legislației ecologice a Uniunii Europene interzicând distrugerea speciilor protejate. ONG-ul a afirmat că EDF nu a solicitat derogări, deși acestea ar putea fi acordate de autorități în cazuri izolate.
Olivier Gourbinot, jurist la FNE-OccMed, a declarat că decizia instanței este proporțională cu impactul asupra mediului și cu comportamentul EDF, subliniind că tranziția energetică nu trebuie să compromită viața speciilor protejate.
Reacția EDF
În replică, EDF a anunțat că va contesta decizia și a argumentat că a implementat măsuri de protecție a păsărilor, inclusiv instalarea de camere de detecție și sisteme de avertizare. Compania a adăugat că, de la punerea în funcțiune a parcului eolian, populația de șoimi din zonă a crescut semnificativ.
Condamnarea șefului companiei de energie regenerabilă
Recent, un șef al unei companii de energie regenerabilă a fost condamnat la închisoare din cauza impactului devastator asupra păsărilor, cauzat de un parc eolian. Această decizie vine în contextul în care producția centralei a fost suspendată timp de patru luni, pentru a evalua efectele asupra mediului.
Anularea autorizației pentru un parc eolian major
De asemenea, justiția a anulat autorizația de construire a unui proiect ambițios destinat celui mai mare parc eolian onshore din Franța, cu o capacitate instalată de 226 MW, dezvoltat în Ardennes de un consorțiu format din EDF și Renner Énergies. Această anulare a fost solicitată de o asociație a locuitorilor din zonă, care a subliniat impactul vizual major generat de numărul mare de turbine eoliene concentrate în regiune.
Decizia instanței a fost motivată de faptul că nici relieful, nici vegetația și măsurile de atenuare nu pot diminua efectul de saturație vizuală resimțit de comunitatea locală. Această hotărâre poate fi contestată prin recurs la Consiliul de Stat în termen de 2 luni.