Acuzatii din partea sindicatelor privind un plan de austeritate
Sindicaliştii de la CNS Cartel Alfa acuză Executivul de faptul că ar pregăti „pe ascuns un plan de austeritate”. Aceștia susțin că Guvernul a eliminat de pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Consiliului Economic şi Social proiectul de hotărâre care stabilește salariul minim brut pe ţară, un document care ar fi trebuit să primească avizul necesar pentru a fi publicat în Monitorul Oficial.
Decizii discutate în cadrul Consiliului Naţional Tripartit
„Decizia de creştere a salariului minim a fost convenită împreună cu partenerii sociali în cadrul Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social din data de 16 octombrie 2024, iar proiectul de hotărâre a fost pus în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale pe 21 octombrie 2024. Tergiversarea publicării acestei hotărâri şi scoaterea ei de pe circuitul de avizare sugerează intenţia ascunsă a Guvernului de a îngheţa salariul minim garantat în plată. Aceasta este o dovadă clară că se desfăşoară negocieri secrete cu instituţii precum Banca Mondială, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional”, afirmă CNS Cartel Alfa într-un comunicat de presă.
Situaţia economică a României
Conform surselor, din 2020 România se confruntă cu un „deficit crescut”, cauzat în principal de „gradul extrem de scăzut de colectare” a veniturilor, dar şi de „nenumăratele excepţii” din Codul Fiscal. „După doi ani în care Executivul a demonstrat incapacitatea de a reduce cheltuielile bugetare şi de a creşte veniturile, acum propune un plan care va afecta în mod direct lucrătorii. Planul Bugetar-Structural pe Termen Mediu 2025 – 2031, care nu a fost dezbătut public sau în Parlament, oferă soluţii „salvatoare” pentru reducerea cheltuielilor, fără a detalia modul în care acestea vor fi implementate. De asemenea, planul nu precizează măsurile pe care viitoarele guverne le vor adopta pentru a rezolva problema deficitului bugetar. Aproape de 1 decembrie, nu există nicio schiţă de buget pentru anul 2025”, se menţionează în comunicatul citat.
Apel pentru transparenţă decizională
CNS Cartel Alfa subliniază că transparenţa decizională a devenit „o obligaţie formală îndeplinită sau nu, în funcţie de bunul plac al ministerelor”. „În prezent, documentele sunt eliminate de pe ordinea de zi a CES-ului, iar în urmă cu câteva zile, proiectele erau antedatate pentru a da impresia că dialogul a fost deschis, deşi „nimeni nu a accesat-o”. Chiar şi în contextul campaniei electorale, principiile dialogului social, ale bunei guvernări şi ale transparenţei decizionale trebuie respectate!”, se mai arată în comunicat.
Cere transparenţă în bugetul pe 2025
Cartel ALFA solicită promulgarea urgentă a „Hotărârii Guvernului pentru stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată” şi cere transparenţă în procesul de stabilire a Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 2025.