Concedieri masive în rândul funcționarilor publici din Georgia
Guvernul georgian a concediat aproximativ 700 de funcționari publici ca urmare a sprijinului acestora pentru manifestațiile pro-Uniunea Europeană, care au început la sfârșitul anului trecut, conform raportului filialei locale a organizației anticorupție Transparency International, preluat de Reuters.
Protestele au izbucnit în noiembrie, ca reacție la decizia guvernului de a suspenda negocierile de aderare la Uniunea Europeană până în 2028, măsură care a fost criticată ca fiind o direcție pro-rusă și autoritară. Această oprire bruscă a unui obiectiv național important a generat furie în rândul populației de 3,7 milioane de locuitori.
Funcționarii din mai multe agenții guvernamentale au semnat scrisori deschise pentru a condamna concedierile, iar diplomați de rang înalt din diverse ambasade au demisionat în semn de protest. Prim-ministrul Irakli Kobakhidze a descris aceste scrisori ca fiind o „autoepurare” a elementelor pe care le consideră neloiale în administrația publică.
Protestele continuă, cu o reacție violentă din partea autorităților, care a fost condamnată de comunitatea internațională. De asemenea, partidul de guvernământ, Visul Georgian, a modificat constant legislația referitoare la funcția publică, diminuând astfel protecția angajaților din sectorul public.
Printre cele mai afectate instituții se numără Ministerul Apărării și Primăria Tbilisi. Un purtător de cuvânt al guvernului nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.
În ciuda tradiției pro-occidentale, relațiile Georgiei cu Occidentul s-au deteriorat în ultimii ani, în contextul în care guvernul a încercat să îmbunătățească legăturile cu Moscova. De asemenea, partidul de guvernământ a fost acuzat de fraudă în urma alegerilor din octombrie, în care a fost reales.