Talibanii se declară pregătiți să ajute Washingtonul în repatrierea afgano-americanilor
Guvernul taliban a anunțat marți că este dispus să „dialogheze” cu administrația Statelor Unite cu privire la repatrierea refugiaților afgani, a căror protecție temporară va fi revocată în iulie. Această decizie a provocat îngrijorări în rândul ONG-urilor referitoare la soarta afgano-americanilor care ar putea fi expulzați.
Washingtonul a informat despre revocarea statutului de protecție temporară (TPS) pentru mii de refugiați afgani, care ar putea fi trimiși înapoi în Afganistan începând cu 12 iulie, invocând „îmbunătățirea” situației din țară.
Potrivit lui Abdul Qahar Balkhi, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Afganistan, Kabulul este „pregătit să se angajeze într-un dialog constructiv” cu Statele Unite și alte țări în legătură cu repatrierea celor care nu mai îndeplinesc criteriile pentru a rămâne în țările gazdă.
Cu toate acestea, ONG-urile au subliniat că Afganistanul rămâne sub controlul talibanilor, iar situația drepturilor omului este gravă, cu raportări de asasinate și arestări arbitrare. Shawn VanDiver, un fost militar american și lider al ONG-ului AfghanEvac, a menționat că revocarea statutului TPS amenință „peste 11.000 de afgani” care au sprijinit Statele Unite în timpul războiului.
Balkhi a afirmat că Afganistanul este „casa comună a tuturor afganilor” și că aceștia se bucură de libertatea de mișcare, deși peste 100.000 de afgani s-au întors în țară recent în urma unei campanii de expulzare din Pakistan. Cu toate acestea, țara se confruntă cu o criză economică majoră și cu o severă criză umanitară, conform ONU.