Contaminarea tonului din conserve cu mercur
Un raport publicat marți, 29 octombrie, de organizațiile non-guvernamentale Bloom și Foodwatch a evidențiat o problemă gravă legată de sănătate: tonul din conserve este, în mare parte, contaminat cu mercur. Aceste organizații fac apel la marile lanțuri de distribuție și autoritățile publice să „ia măsuri urgente” pentru a aborda această situație alarmantă.
Detalii despre studiu
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 148 de conserve de ton, selectate aleatoriu din cinci țări europene: Franța, Germania, Anglia, Spania și Italia. Rezultatele au arătat că toate conservele testate erau contaminate cu mercur, iar asociația de mediu a subliniat că peste jumătate dintre acestea depășesc limita de mercur de 0,3 mg/kg, stabilită pentru alte specii de pește.
Critici la adresa reglementărilor
Organizația Bloom a criticat actualele reglementări privind nivelul maxim admis de mercur, susținând că acestea nu sunt stabilite în funcție de riscurile pentru sănătatea umană, ci mai degrabă pentru a nu afecta vânzările. „Nivelurile maxime de mercur din ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite în funcţie de nivelul contaminării constante a tonului și nu în funcţie de pericolul pe care-l reprezintă mercurul pentru sănătatea omului, pentru a se asigura vânzarea a 95% din ton”, a declarat Bloom.
Impactul mercurului asupra sănătății
Mercurul este un metal toxic, provenit în principal din emisiile centralelor pe cărbune, și este considerat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) una dintre cele mai periculoase substanțe pentru sănătatea publică. În ocean, mercurul se combină cu bacterii, formând metilmercur, o substanță și mai toxică care afectează grav sistemul nervos central. Expunerea la metilmercur poate provoca probleme neurologice și tulburări comportamentale, conform celor anunțate de OMS.
Cazul specific al mărcii Petit Navire
În Franța, marca de ton Petit Navire a fost criticată pentru un conținut de mercur de 3,9 mg/kg. ONG-urile solicită Comisiei Europene să reducă limita de mercur pentru ton la 0,3 mg/kg, la fel ca în cazul altor specii de pește, pentru a proteja consumatorii. „Cerem ca puterile publice să consolideze reglementarea şi, fără să aştepte, ca distribuitorii să nu mai comercializeze decât produse sub pragul cel mai protector”, a declarat Camille Dorioz, directoarea de campanii a Foodwatch.