Tradiția micilor de 1 Mai
Tradiția de a consuma mici de 1 Mai s-a consolidat ca un element central al sărbătorii dedicate Zilei Muncii, fiind asociată cu ziua liberă marcată prin grătare în aer liber și alte obiceiuri culinare specifice românilor. Deși originea exactă a rețetei nu este cunoscută, există mai multe teorii despre apariția micilor, care rămâne un subiect disputat între diferite regiuni din Balcani.
Originea rețetei de mici
Una dintre cele mai populare povești despre originea micilor în România susține că preparatul a fost creat pentru prima dată în secolul al XIX-lea, în zona Munteniei. Conform legendei, un bucătar a dorit să pregătească o rețetă de cârnați, dar neavând învelișuri (intestine) disponibile, a realizat un amestec din carne tocată și condimente, pe care l-a modelat sub formă de rulouri și l-a gătit pe grătar.
Influențe externe asupra micilor
Un alt punct de vedere sugerează că micii sunt influențați de preparatele turcești, precum „kebab” sau „köfte”, care au ingrediente și metode de gătit similare. Pe de altă parte, bulgarii revendică invenția micilor, afirmând că denumirea de „mititei” provine din cuvântul bulgăresc „mitit”, care înseamnă „mic” sau „micuț”.
Tradiția contemporană în România
În perioada regimului comunist, 1 Mai a fost o sărbătoare oficială, cu parade și evenimente organizate la nivel național. Mulți oameni se adunau pentru a sărbători în aer liber, iar micii au devenit o alegere populară pentru mesele de picnic sau de la grătar. Astăzi, este aproape imposibil ca petrecerea de 1 Mai să nu fie asociată cu micii pe grătar, mai ales la ieșirile în natură.