UE propune un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Comisia Europeană a inițiat al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la invazia Ucrainei. Aceste măsuri au ca scop reducerea veniturilor energetice ale Moscovei și restricționarea activităților bancare și a industriei militare, conform Reuters.
Noul pachet include interzicerea tranzacțiilor cu gazoductele Nord Stream ale Rusiei și sancționarea băncilor care facilitează ocolirea sancțiunilor. Comisia propune, de asemenea, includerea a 22 de bănci rusești pe lista de sancțiuni, extinzând restricțiile de la eliminarea din sistemul global SWIFT la interzicerea totală a tranzacțiilor. Băncile din țări terțe care sprijină Rusia, precum și Fondul Rus de Investiții Directe (RDIF), vor fi, de asemenea, vizate.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei, a declarat că scopul Rusiei nu este pacea, ci impunerea regulii forței. În plus, propunerea include reducerea plafonului de preț impus de G7 pentru țițeiul rusesc de la 60 de dolari la 45 de dolari pe baril, cu scopul de a diminua veniturile energetice ale Moscovei. Această problemă va fi discutată la summitul liderilor G7 din Canada.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat pachetul de sancțiuni, cerând totodată o reducere a plafonului de preț la 30 de dolari pe baril. El a subliniat că capacitatea Rusiei de a continua războiul depinde de abilitatea sa de a vinde petrol și de a ocoli restricțiile financiare.
Propunerea include și listarea a peste 400 de nave din așa-numita ”flotă fantomă” a Rusiei, precum și companii de comerț cu petrol, în încercarea de a limita capacitățile energetice ale Rusiei.
UE propune sancțiuni împotriva Rusiei
Uniunea Europeană a inițiat un nou pachet de sancțiuni destinate Rusiei, concentrându-se în mod special pe sectorul energetic și pe instituțiile financiare. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat importanța acestor măsuri, afirmând: „Astfel, dorim să prevenim ca o parte din țițeiul rusesc să ajungă pe piața UE pe ușa din spate.”
În această săptămână, statele membre ale UE vor demara dezbaterile referitoare la acest pachet de sancțiuni, evidențiind determinarea Uniunii de a contracara influența Rusiei în sectorul energetic.