„`html
Consumul de lapte și riscul de cancer intestinal
Consumul zilnic al unui pahar mare de lapte poate reduce riscul de cancer intestinal cu aproape 20%, conform celui mai amplu studiu efectuat în domeniul alimentației și al bolii, conform The Guardian. Studiul a arătat că o cantitate suplimentară de 300 de miligrame de calciu, echivalentul a aproximativ o jumătate de litru de lapte, este asociată cu un risc cu 17% mai mic de cancer intestinal.
Dr. Keren Papier, primul autor al studiului și epidemiolog nutrițional senior la Universitatea din Oxford, a declarat: „Acest studiu cuprinzător oferă dovezi solide că produsele lactate pot ajuta la prevenirea cancerului colorectal, în mare parte datorită calciului pe care îl conțin.” De asemenea, cercetătorii au constatat că sursele non-lactate de calciu, cum ar fi laptele de soia fortificat, au un efect protector similar.
Studiul a analizat datele dietetice a peste 540.000 de femei pe parcursul a aproape 17 ani, investigând modul în care diverse alimente, băuturi și nutrienți afectează riscul de cancer intestinal. Rezultatele sugerează că calciul joacă un rol important în protecția împotriva acestei boli, confirmând totodată că consumul crescut de alcool și carne roșie sau procesată poate crește semnificativ riscul de cancer intestinal.
„`
Consumul de lapte și riscul de cancer intestinal
Un studiu recent a arătat că consumul zilnic de un pahar mare cu lapte poate reduce riscul de cancer intestinal cu până la 20%. Această descoperire sugerează că laptele are un efect benefic asupra sănătății intestinale, prin interacțiunea sa cu acizii biliari și acizii grași liberi din colon, care contribuie la diminuarea potențialului lor cancerigen.
Detaliile studiului au fost publicate în revista științifică Nature Communications.