Mitul producției de energie în România
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că ideea conform căreia România este un „mare producător de energie” este un mit depășit. El a menționat că între anii 2009 și 2022, România a închis capacități de producție echivalente cu peste 7.000 de megawați, adică exact cât produce 10 reactoare de la centrala nucleară de la Cernavodă.
Impactul închiderii capacităților de producție
Burduja a explicat că această diminuare a capacităților de producție a dus la creșterea importurilor de energie, în special în perioadele de consum ridicat. „Neinvestind atâția ani de zile, a venit și nota de plată, pentru că noi nu ne mai acoperim consumul. Atunci, importăm la intervale orare la care toate celelalte state din jur, în general, importă”, a afirmat el.
Perspectivele viitoare ale sectorului energetic
Ministrul a adăugat că autoritățile sunt conștiente de aceste probleme și au început să le abordeze. România a atras 14 miliarde de euro pentru sistemul energetic, iar datorită acestor investiții, se preconizează că producția de energie electrică se va dubla în următorii 5-6 ani. „În această perioadă, România va avea o situație complet diferită, în care nu noi vom depinde de alții, ci alții vor depinde de noi”, a concluzionat Sebastian Burduja.