Constructori din Italia, Turcia, România, Bulgaria și Ucraina concurează pentru contractul de 4,36 miliarde de lei
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că 11 oferte au fost depuse pentru construirea Alternativei Techirghiol, cunoscută și sub denumirea de „Autostrada Litoralului”. Contractul, în valoare de 4,36 miliarde de lei, fără TVA, prevede proiectarea și execuția noului drum de viteză într-un termen de 48 de luni, din care 12 luni sunt dedicate proiectării, iar restul de 36 luni execuției.
Ofertele provin dintr-o gamă variată de asocieri, incluzând companii din România, Turcia, Bulgaria și Ucraina. Printre ofertanți se numără atât mari companii de construcții locale, cât și consorții internaționale. Evaluarea propunerilor financiare și tehnice va avea loc în perioada următoare.
Prima asociere care a depus ofertă este formată din Construcții Erbașu SA (lider), Concelex SRL și X-Way Infrastructure SRL. Aceste companii au un portofoliu vast de proiecte finalizate cu succes, demonstrându-și astfel capacitatea de a gestiona lucrări de anvergură.
După șapte amânări ale termenului limită pentru depunerea ofertelor, competiția pentru acest contract important este acum în plină desfășurare, iar autoritățile se pregătesc să analizeze propunerile venite din diverse colțuri ale Europei.
Constructori din Italia, Turcia, România, Bulgaria și Ucraina concurează pentru contractul de 4,36 miliarde lei
Mai multe companii internaționale din domeniul construcțiilor s-au arătat interesate de contractul de 4,36 miliarde de lei pentru construcția Alternativei Techirghiol. Printre ofertanți se numără firme din Italia, Turcia, România, Bulgaria și Ucraina.
Compania Automagistral Pivden LLC, înființată în 2004 în Odesa, Ucraina, a participat la mari proiecte de infrastructură, fiind prezentă în România din 2022. De asemenea, MAST-BUD, o firmă cu o experiență de peste 30 de ani, este implicată în competiție.
Printre ofertanții turci se numără Dogus Insaat VE Ticaret AS, recunoscută pentru realizarea a peste 250 de proiecte de mega-infrastructură. De asemenea, asocierile IC Ictas Insaat Sanayi Ve Ticaret AS împreună cu Rotary Construcții Mentenanță SA și Kalyon Insaat Sanayi VE Ticaret AS au depus oferte pentru proiect.
Companiile italiene nu au rămas în urmă, fiind reprezentate de Webuilt SPA din Milano și asocierea Itinera S.p.A cu Saipem S.p.A. O ofertă a fost depusă și de o asociere din Bulgaria și România, formată din Trace Group Hold PLC și Oyl Company Holding SRL.
Alternativa Techirghiol va conecta nodul Cumpăna de pe Autostrada de Centură a Municipiului Constanța cu localitatea 23 August, având ca scop evitarea traversării localităților Agigea, Techirghiol, Eforie, Tuzla și 23 August. Proiectul prevede și construcția mai multor poduri și noduri rutiere pentru a facilita circulația.
Constructori din Italia, Turcia, România, Bulgaria și Ucraina concurează pentru un contract important
Constructorii din Italia, Turcia, România, Bulgaria și Ucraina se află în competiție pentru un contract valorând 4,36 de miliarde de lei, destinat construcției Alternativei Techirghiol. Acest proiect include, de asemenea, infrastructura necesară pentru amplasarea a minimum 8 stații de încărcare rapidă pentru autoturismele electrice.
Finanțarea contractului este asigurată prin Programul Operațional Transport (PT) 2021-2027.