„`html
Exportul de gaze românești în Germania începând cu 2027
Conform acordului semnat între OMV Petrom și Uniper, România va începe exportul de gaze în Germania din 2027. Cantitatea de gaze autohtone ce urmează a fi exportată va reprezenta 2,2% din producția internă estimată pentru perioada 2027-2031 și 4,4% din producția perimetrului Neptun Deep.
Contractul de export, care prevede livrarea a 15 TWh de gaze, a fost semnat de OMV Petrom. Este important de menționat că OMV Petrom este singura companie care poate comercializa aceste gaze din perimetrul românesc, având în vedere că grupul austriac OMV nu dispune de drepturi legale asupra acestora.
Începând cu 2027, România, deja cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, va deveni un jucător esențial pe piața europeană de gaze. Producția de gaze va crește semnificativ, atingând un maxim estimat de 141 TWh în 2028, în timp ce consumul intern se va situa în jurul valorii de 105 TWh anual.
Astfel, companiile autohtone vor fi nevoite să exporte surplusul de gaze, având în vedere că producția va depăși consumul intern cu aproximativ 30 TWh/an. Contractul cu Uniper va acoperi doar o parte din necesarul de export pentru perioada 2027-2031, reprezentând aproximativ 10% din total.
„` „`html
Exportul Gazelor Românești în Germania începând cu 2027
Conform unui acord semnat de OMV Petrom, România se pregătește să exporte volume de gaze semnificative către Germania, cu estimări de exporturi de 10 ori mai ridicate începând din anul 2027.
În primele 10 luni ale anului 2024, producția de gaze din România a atins aproape 299 mii terajouli, depășind astfel producția Olandei, care a fost de 270 mii terajouli. Aceasta poziționează România ca un important producător de gaze în Uniunea Europeană.
Eurostat, agenția statistică a Uniunii Europene, solicită statelor membre să raporteze nivelul producției în terajouli și în milioane de metri cubi, asigurând o corelare adecvată cu nivelul consumului. Această unitate de măsură este esențială deoarece reflectă puterea calorică a gazelor, ceea ce este crucial pentru eficiența energetică.
Calitatea gazului este un factor determinant în procesul de încălzire, necesitând un volum mai mare de gaz din Olanda comparativ cu cel din România pentru a obține aceeași eficiență în încălzirea unui spațiu.
„`