Cum slăbești și mănânci bine în același timp?
Un studiu recent realizat de University College London și UCL Hospitals NHS Trust a demonstrat că persoanele care consumă mese din ingrediente proaspete și minim procesate slăbesc de două ori mai mult decât cele care aleg produse ultraprocesate. Participanții la studiu au urmat timp de opt săptămâni două diete cu același profil nutrițional: una bazată pe alimente ultraprocesate (UPF) și alta pe alimente minim procesate.
Grupul care a urmat dieta minim procesată a inclus alimente precum ovăz cu lapte și iaurt natural, în timp ce cei care au consumat alimente ultraprocesate au mâncat batoane de mic dejun și lasagna gata preparată. Rezultatele au arătat că participanții la dieta minim procesată au pierdut, în medie, de două ori mai multă greutate decât cei care au consumat produse ultraprocesate.
Beneficiile dietelor cu alimente minim procesate
Cercetarea a relevat și faptul că cei care au urmat dieta cu alimente minim procesate au raportat o reducere semnificativă a aportului caloric, cu 290 de calorii pe zi, și o pierdere de 2% din greutate, în special din masa grasă. În contrast, participanții la dieta UPF au slăbit doar 1% din greutate și au consumat cu 120 de calorii mai puțin pe zi.
Mai mult, cei care au adoptat dieta minim procesată au experimentat mai puține pofte alimentare și un autocontrol mai bun, ceea ce contrazice ideea conform căreia pierderea în greutate este asociată cu creșterea poftelor alimentare. Această constatare sugerează că o dietă bazată pe alimente proaspete poate contribui nu doar la slăbire, ci și la o relație mai sănătoasă cu mâncarea.
Recomandări pentru o dietă sănătoasă
Cercetătorii recomandă implementarea unor măsuri precum etichete de avertizare, restricții publicitare, taxe progresive și subvenții pentru a facilita accesul la diete sănătoase. Aceste inițiative ar putea ajuta la combaterea obezității și a bolilor asociate, promovând un sistem alimentar mai sănătos.