Deblocarea exproprierii combinatului Viromet pentru fabrica Rheinmetall
Exproprierea platformei industriale a combinatului chimic Viromet din Victoria a fost recent deblocată de instanță. Această măsură, hotărâtă de Guvern în decembrie anul trecut, vizează realizarea unei fabrici de pulberi pentru muniție de către gigantul german Rheinmetall, în colaborare cu compania românească de stat Pirochim Victoria.
Instanța a respins cererea Viromet de suspendare a celei de-a doua notificări de expropriere, datată 28 ianuarie 2025. Totuși, rămâne pe rol o solicitare de anulare a hotărârii de Guvern nr. 1570 din 4 decembrie 2024, care a declanșat procedurile de expropriere. Suprafața totală vizată pentru expropriere este de aproape 370 de hectare, iar despăgubirea estimată pentru proprietar este de 71,6 milioane lei.
Viromet contestă legalitatea exproprierii, susținând că aceasta a fost realizată într-o manieră neclară și discriminatorie, fără analize tehnice și economice adecvate. Compania a avertizat că exproprierea ar putea duce la falimentul său și la pierderea locurilor de muncă pentru peste 170 de angajați, afectând astfel economia locală.
Deblocarea Exproprierii Combinatului Viromet pentru Fabrica Rheinmetall
Combinatul Viromet a început demersurile pentru a colabora cu Guvernul României în vederea identificării unui plan de exproprieri, care să permită atât realizarea unei noi fabrici de pulberi de muniție, cât și continuarea activității societății. Reclamanta a propus exproprierea a 270 hectare din terenurile sale, păstrându-și însă proprietatea asupra platformelor și construcțiilor industriale existente.
În ciuda acestor propuneri, autoritățile au decis exproprierea integrală a platformei industriale Viromet prin Hotărârea de Guvern nr. 1570/2024, fără a oferi justificări clare. Această acțiune ar putea duce la o pagubă semnificativă pentru Viromet, inclusiv închiderea activității economice, concedierea angajaților și pierderea partenerilor comerciali. Societatea estimează pierderi viitoare de peste 200 milioane lei pentru următorii trei ani, precum și costuri de relocare a instalațiilor de peste 8 milioane euro.
Viromet contestă această hotărâre în instanță, solicitând anularea HG-ului de expropriere, care este în prezent pe rol. De asemenea, în contextul acestui proiect, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a discutat cu CEO-ul Rheinmetall, care a prevăzut o investiție totală de 2,584 miliarde lei (peste 519 milioane euro) pentru noua fabrică. Rheinmetall va acoperi aproximativ 39% din costuri, în timp ce restul va fi suportat de compania românească de stat Pirochim SA Victoria, pe amplasamentul căreia va fi construită fabrica.
Deblocarea exproprierii combinatului Viromet pentru fabrica Rheinmetall
Exproprierea combinatului Viromet a fost deblocată, facilitând astfel planurile gigantului Rheinmetall de a înființa o fabrică de pulberi de muniție. Această inițiativă a fost discutată și în contextul negocierilor pentru Ucraina, dar există riscuri privind posibila anulare a proiectului.
Structura de finanțare a investiției
Investiția totală pentru noua fabrică se ridică la 2.584.400 mii lei, din care 1.988.000 mii lei sunt destinați echipamentelor, iar 596.400 mii lei pentru infrastructură. Finanțarea pentru echipamente va proveni în proporție de 51% de la Rheinmetall Waffe Munition GmbH și 49% de la Pirochim Victoria SA. În ceea ce privește infrastructura, întreaga sumă va fi asigurată de Pirochim Victoria SA, din bugetul propriu, bugetul de stat, fonduri europene și credite bancare externe.
Estimări financiare și termene de finalizare
Proiectul are o finanțare nerambursabilă de 47 milioane euro din partea Uniunii Europene, prin Fondul European de Apărare, iar termenul de finalizare și punere în funcțiune a noii fabrici este stabilit pentru februarie 2027. Se estimează că, odată cu demararea producției, joint-venture-ul care va opera fabrica va genera vânzări anuale de peste 601 milioane lei, cu un profit net estimat de mai mult de 118 milioane lei.