Digitalizarea în România: Provocări și Oportunități
Nivelul de digitalizare în România este în continuare scăzut, majoritatea soluțiilor digitale fiind adoptate de companii mari, cu afaceri de peste 2,5 milioane de euro și mai mult de 50 de angajați. Cătălin Chiș, CEO Life is Hard, a subliniat într-un interviu la Profit.ro TV că doar 22% dintre IMM-urile din România utilizează soluții digitale, conform unui studiu recent realizat pe un eșantion de 400 de IMM-uri.
„Deși companiile înțeleg rațional importanța digitalizării, aceasta le provoacă o teamă considerabilă. Teoretic, ele realizează că digitalizarea poate contribui la creșterea productivității pe termen mediu și lung, dar implementarea acestor soluții poate fi percepută ca un pas înapoi, ceea ce le determină să amâne procesul”, a explicat Chiș.
În plus, el a menționat că soluțiile de optimizare a costurilor implică inițial costuri semnificative pentru digitalizarea unei companii. Cu toate acestea, pe termen lung, aceste cheltuieli se justifică. „Percepția și educația pieței în domeniu sunt limitate, ceea ce poate descuraja digitalizarea”, a adăugat acesta.
Cătălin Chiș a observat că „soluțiile care sunt considerate un rău necesar reușesc să fie adoptate mai rapid.” De exemplu, digitalizarea proceselor de contabilitate, pontaj și salarizare este deja o practică comună în majoritatea companiilor. Cu toate acestea, implementarea unor soluții mai complexe, cum ar fi ERP sau CRM, rămâne o provocare, având în vedere că puține companii reușesc să le adopte.
Studiul realizat de Life is Hard împarte companiile în patru stadii de digitalizare: inexistentă, incipientă, medie și ridicată. Chiș a menționat că, în ciuda faptului că unele companii pot părea „inexistente” în privința digitalizării, un simplu calculator și un telefon mobil reprezintă deja un pas spre digitalizare.
Inteligența Artificială și Mediul Economic
Cătălin Chiș, CEO-ul Life is Hard, a discutat despre tendințele actuale în mediul economic, subliniind că, pe măsură ce afacerile cresc, companiile mici adoptă soluții mai complexe. „Se migrează într-o zonă de facturat și de a-și ține arhiva de documente, iar pachetele Microsoft Office și Google devin tot mai utilizate pentru organizarea documentelor”, a explicat el.
Chiș a adăugat că, odată ce companiile își extind activitatea, nevoia de procese mai sofisticate devine evidentă. „Companiile cu câțiva ani de experiență caută soluții CRM pentru gestionarea contractelor și manifestă un interes crescut în domeniul securității, dorind să își protejeze datele.” Această tendință evidențiază cererea tot mai mare pentru soluții în domeniul securității informațiilor.
Provocările Inteligenței Artificiale pentru IMM-uri
În ceea ce privește inteligența artificială, Chiș a menționat că aceasta este încă în stadii incipiente, fiind predominant utilizată de companiile mari. „În partea de jos a mediului economic, există mult zgomot în zona AI, dar, deocamdată, nu oferă o valoare adăugată semnificativă pentru companiile mici”, a subliniat el.
Un studiu recent a arătat că 55% dintre IMM-uri utilizează soluții de digitalizare, iar 13,5% se bazează exclusiv pe automatizare. „Diferența între automatizare și digitalizare constă în înțelegerea profundă a afacerii și a sarcinilor repetitive, care pot fi efectuate fără intervenția umană”, a explicat Chiș, evidențiind importanța folosirii instrumentelor care integrează automatizarea proceselor.