„`html
Elita rusă și prelungirea războiului din Ucraina
Mulți membri ai elitei politice rusești sunt dezamăgiți că războiul Moscovei împotriva Ucrainei continuă, contrar așteptărilor lor de a se încheia în 2024. O sursă apropiată de administrația de la Kremlin a declarat: „Emoția principală este dezamăgirea. Ne așteptam să se termine războiul, să se termine luptele. Oboseala a fost sentimentul principal de mult timp.”
În acest context, o altă sursă a subliniat că președintele rus Vladimir Putin „îi place să lupte, este palpitant pentru el. De ce să te oprești la jumătatea drumului dacă poți să le dai lovitura finală?” Această afirmație reflectă o parte a elitei ruse care susține continuarea conflictului.
Cu toate acestea, unii „patrioți” din elita rusă, în special oficiali de securitate de rang înalt, sunt nemulțumiți de abordarea președintelui, considerând că este necesară o mobilizare completă și o tranziție către o poziție de război, ceea ce nu s-a întâmplat până acum.
De asemenea, sursele Meduza au confirmat că, deși victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA a readus speranțe de pace în rândul oficialilor ruși, aceste speranțe s-au estompat, iar președintele rus își menține cerințele legate de controlul teritoriului ucrainean.
„`
Elita rusă și războiul din Ucraina: perspectiva prelungirii conflictului
Recent, oficialii din administrația prezidențială rusă au discutat despre implicațiile prelungirii războiului din Ucraina, cunoscut sub denumirea de „operațiunea militară specială” (SVO). Unul dintre oficiali a explicat că, în cazul în care SVO se încheie, există incertitudini cu privire la viitorul Rusiei. „Ar trebui să le spui oamenilor ce se va întâmpla mâine, dar nimeni nu știe răspunsurile”, a spus acesta.
La un seminar organizat de administrația Putin, au fost aduse în discuție posibile scenarii pentru realitatea postbelică, inclusiv organizarea de alegeri anticipate în 2025, pentru a crea un „parlament al victoriei”. Totuși, un oficial a subliniat că aceste propuneri sunt superficiale și că nu există o logică clară în devansarea alegerilor, având în vedere situația economică precară a țării.
Un alt aspect menționat a fost dorința Kremlinului de a explora o „integrare mai profundă” cu Belarus, ce ar putea include crearea de agenții comune. Totuși, implementarea acestor idei depinde de poziția lui Aleksandr Lukașenko, liderul Belarusului.
În ciuda acestor discuții, sondajele de opinie indică faptul că majoritatea rușilor susțin începerea negocierilor și încheierea războiului cu Ucraina, cu datele arătând că două treimi dintre ruși sunt nemulțumiți de rezultatele actuale.