NATO: Imposibilitatea protejării infrastructurilor submarine
Un oficial NATO a declarat că este „imposibil” pentru țările membre să protejeze toate infrastructurile subacvatice sensibile de un posibil sabotaj, având în vedere amploarea rețelei de cabluri și conducte. Niels Markussen, căpitan în marina daneză și conducător al Centrului maritim NATO pentru securitatea infrastructurilor critice subacvatice, a subliniat că „nu poți plasa o navă pe fiecare milă nautică de conductă sau cablu”, adăugând că există aproximativ 50.000 de nave de mari dimensiuni la nivel mondial, care pot deteriora infrastructura prin aruncarea ancorei.
Preocupările privind securitatea în Marea Baltică
Problema securității în Marea Baltică a devenit o preocupare majoră pentru aliații NATO după invazia rusă în Ucraina din februarie 2022. În ultimele luni, mai multe cabluri submarine de telecomunicații și de alimentare electrică au fost avariate, iar lideri și experți europeni suspectează acte de „război hibrid” orchestrate de Rusia. În acest context, liderii țărilor NATO din regiune s-au întâlnit recent în Finlanda pentru a discuta despre măsuri de securitate suplimentare.
Operațiuni de apărare desfășurate de NATO
Ca răspuns la daunele suspectate provocate de Rusia, NATO a decis să desfășoare nave, avioane și drone pentru a apăra infrastructura submarine. Această operațiune este programată să dureze o perioadă nedeterminată. Potrivit secretarului general al NATO, Mark Rutte, o flotă de drone navale de suprafață va fi desfășurată pentru a îmbunătăți supravegherea și descurajarea în zonă.
Deși misiunea de supraveghere nu va elimina complet riscurile de incident, Niels Markussen a menționat că aceasta va aduce „o atenție mai mare, supraveghere și o idee mai bună despre cine operează acolo și în ce scop”. El a adăugat că va avea un efect de descurajare asupra activităților necorespunzătoare.
Recent, pe 25 decembrie, cablul electric EstLink 2, care leagă Finlanda de Estonia, și alte patru cabluri de telecomunicații au fost avariate, iar poliția finlandeză suspectează implicarea unui petrolier sub pavilionul Insulelor Cook, parte a „flotei fantomă” ruse în sabotajul acestor cabluri.