Ministerul Transporturilor propune înființarea Muzeului Căilor Ferate Române
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii are în vedere înființarea unui Muzeu al Căilor Ferate Române, care va prelua Colecția Publică de Istorie Feroviară Românească și va promova istoria feroviară a țării. Un proiect de Hotărâre a Guvernului prevede autorizarea ministerului de a accepta o donație cu sarcini din partea Societății Feroviare de Turism “SFT-CFR” SA, aflată în faliment.
Donația constă în 23 de vagoane clasate în categoria „TEZAUR”, printre care se numără Trenul Regal, Trenul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, Trenul Nostalgia și Trenul Dracula, alături de 15 locomotive de epocă cu abur. Aceste bunuri vor fi incluse în domeniul public al statului și vor fi administrate de Centrul Național de Calificare și Instruire Feroviară – Direcția Muzeistică și Documentare Feroviară, urmând să fie transferate în administrarea noului muzeu odată ce acesta va fi înființat.
Proiectul de act normativ menționează că bunurile mobile oferite prin donație sunt evaluate la aproximativ 22,84 milioane lei. Predarea acestora se va realiza pe baza unui protocol între SFT-CFR și Ministerul Transporturilor, în termen de 30 de zile de la semnarea contractului de donație.
Activele donate sunt de o importanță istorică semnificativă, iar actuala structură a Centrului Național de Calificare și Instruire Feroviară, care gestionează Colecția Publică de Istorie Feroviară Românească, continuă tradiția Muzeului CFR, înființat în 1937.
Ministerul Transporturilor propune înființarea Muzeului Căilor Ferate Române
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii are în plan înființarea unui Muzeu al Căilor Ferate Române, care va avea personalitate juridică și va prelua actuala Colecție Publică de Istorie Feroviară Românească, inclusiv patrimoniul acesteia.
Scopul muzeului va fi promovarea istoriei feroviare, organizarea de manifestări culturale, precum expoziții și seminarii, precum și publicarea de materiale documentare și efectuarea de cercetări în domeniul transportului pe șine.
Printre exponatele planificate se numără Trenul Regal, Trenul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, Trenul Nostalgia și Trenul Dracula.
În acest context, Ministerul a analizat posibilitatea unei donații din partea Societății Feroviare de Turism „S.F.T. – CFR” SA, iar bunurile donate vor fi incluse în domeniul public al statului, urmând a fi administrate de Centrul Național de Calificare și Instruire Feroviară – Direcția Muzeistică și Documentare Feroviară până la înființarea noului muzeu.