Angela Merkel dezvăluie detalii despre relația cu Donald Trump
Fosta cancelar germană Angela Merkel, care a fost o figură dominantă pe scena politică între 2005 și 2021, a făcut recent unele dezvăluiri despre interacțiunile sale cu Donald Trump, în perioada în care acesta ocupa funcția de președinte al SUA. Într-o carte de memorii care urmează să fie publicată marțea viitoare, Merkel povestește despre întâlnirea sa cu Trump din 2017, în care liderul american a pus numeroase întrebări legate de președintele rus Vladimir Putin. Aceasta a subliniat fascinația lui Trump pentru Putin, afirmând că „părea complet fascinat de președintele rus”.
În cadrul primei întâlniri dintre cei doi, Trump a fost curios în legătură cu relația lui Merkel cu Putin. Fosta cancelar a observat că, în anii următori, a avut impresia că Trump era captiv de politicienii cu trăsături autocratice. De asemenea, Trump i-a pus întrebări despre moștenirea est-germană a lui Merkel.
Fragmente din cartea sa au fost publicate de ziarul Die Zeit, care a obținut o copie pretipărită. La conferința de presă de după întâlnire, Trump a criticat Germania, iar Merkel a răspuns cu date concrete. Aceasta a remarcat că discuția lor a avut loc pe „două niveluri diferite”, Trump abordând subiectele dintr-o perspectivă emoțională, în timp ce Merkel se concentra pe fapte.
Merkel a adăugat că Trump părea să încerce să își facă interlocutorii să se simtă vinovați, iar atunci când a realizat că ea se opune ferm, a schimbat subiectul. De asemenea, a avut senzația că Trump dorea să le facă pe plac celor din jur.
Liderul american percepea relațiile internaționale din perspectiva unui dezvoltator imobiliar, văzând țările ca fiind în competiție între ele, unde succesul uneia însemna eșecul celeilalte. „El nu credea că prosperitatea tuturor poate fi crescută prin cooperare”, a explicat Merkel.
În vremurile în care Trump a fost ales, Merkel a cerut sfaturi de la Papa Francisc privind modul de a gestiona relația cu acesta, în special în contextul Acordurilor climatice de la Paris. Papa a înțeles imediat că Merkel se referea la Trump și la intențiile acestuia de a renunța la angajamentele climatice.
Atunci când Trump a preluat funcția în 2017, Merkel era unul dintre cei mai longevivi lideri aleși din lume și, fără îndoială, cel mai influent lider din Uniunea Europeană, având un rol esențial în gestionarea crizei datoriilor din zona euro, a pandemiei COVID-19 și a invaziei inițiale a Rusiei în Ucraina în 2014.