Producția de vin în zona Moldovei a crescut cu 35% în acest an
Sezonul culesului de struguri aduce vești bune pentru fermierii din Moldova. Producția de vin a crescut cu cel puțin 35% față de anul precedent, atingând o medie de 10 tone la hectar, comparativ cu 6 tone și jumătate în 2024. Această creștere este datorată vremii favorabile din acest sezon.
Viticultorii subliniază că nu doar cantitatea este mai mare, ci și calitatea vinului va fi superioară. Mihai Mustea, profesor la Facultatea de Horticultură, afirmă că soiul Feteasca Regală este recoltat în acest an viticol excelent, cu struguri de calitate. De asemenea, în ferma Universității de Științele Vieții din Iași, studenții și profesorii sunt implicați activ în culesul strugurilor, un proces ce necesită o atenție deosebită.
Marian Olteanu, viticultor, menționează că primul must roze a fost obținut dintr-un cupaj de Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon și Busuioacă de Bohotin. El este optimist, afirmând că atât calitatea, cât și cantitatea vinului din acest an sunt promițătoare. Cintia Colibaba, oenolog la USV Iași, explică că, în general, vinurile albe necesită un an pentru a ajunge pe piață, dar tulburelul va putea fi degustat în noiembrie.
Așadar, sezonul vinicol din Moldova promite nu doar o recolta bogată, ci și un vin de calitate superioară, care va putea fi savurat în curând.