Maia Sandu anunță măsuri împotriva corupției politice
Președinta realeasă a Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni, după o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), că autoritățile vor prezenta în termen de zece zile planuri concrete pentru a combate corupția politică, în contextul acuzațiilor de cumpărare a voturilor la recentele alegeri prezidențiale și referendum.
„Am discutat un subiect extrem de important, și anume corupția politică și atacurile la democrație observate în timpul alegerilor și referendumului. Am fost martorii unor grupuri criminale care au încercat să cumpere voturi și să influențeze decizii fundamentale pentru Republica Moldova și cetățenii săi,” a declarat Maia Sandu.
Activitatea grupărilor criminale
Președinta a subliniat că aceste grupuri au o activitate îndelungată în țară. „Am discutat cu instituțiile competente despre faptul că aceste grupări se ocupă de corupție politică de cel puțin zece ani. Este vorba despre finanțarea ilegală a partidelor și a campaniilor, precum și despre încercările de cumpărare a voturilor,” a explicat ea, menționând un exemplu concret din Găgăuzia, unde nu s-au observat acțiuni ferme din partea justiției pentru a sancționa comportamentele ilegale.
Modificări legislative pentru justiție
În scopul îmbunătățirii reacției justiției și înăspririi pedepselor pentru infracțiunile electorale, autoritățile lucrează la modificări legislative care vor reduce termenul de examinare a dosarelor de corupție politică. „Guvernul și Parlamentul vor veni cu un plan concret pentru a asigura examinarea prioritară a acestor cazuri, astfel încât să nu existe întârzieri care durează ani de zile. Este esențial ca legile și procedurile să fie respectate, dar la fel de important este ca oamenii să le pună în aplicare,” a adăugat Maia Sandu.
Curtea Anticorupție și consultări publice
Referitor la consolidarea sistemului anticorupție, Maia Sandu a menționat necesitatea creării unei Curți Anticorupție, care va fi înființată cât mai curând. Parlamentul va iniția consultări publice pe această temă în săptămâna următoare, iar discuțiile cu partidele politice și reprezentanții societății civile sunt programate pentru joi și vineri.
„Ceea ce s-a întâmplat la alegeri și referendum nu a afectat doar un partid sau un candidat. Mai multe partide și candidați au fost influențați de cumpărarea de voturi, iar scopul nostru este ca cetățenii să decidă, nu banii murdari. Vom purta dezbateri pe propunerile guvernului și pe cele ale altor partide,” a afirmat președinta.
Planuri de combatere a corupției
Maia Sandu a adăugat că, în maximum zece zile, vor fi prezentate toate planurile detaliate de combatere a corupției politice și că se va asigura un consens național pentru implementarea acestora. Consiliul Suprem de Securitate a fost convocat luni pentru a discuta problema corupției politice și necesitatea întăririi măsurilor de combatere a acesteia.